Rejtelmek ösvénye

Rejtelmek ösvénye fáit az elmúlt 17 évben életre szóló döntést hozó párok ültették önerőből 2020. márciusában Dunakeszin. 56 m-es dupla díszfasor kíséri az ösvényen sétálókat.

Rejtelmek ösvénye: hófehér díszalmafa-virágok

A Rejtelmek ösvénye elnevezéséről

Gyakorló szülőkként, férjként/feleségként megállapíthatjuk, hogy a házasság rejtelmekkel tűzdelt társas kapcsolat. Hiába járunk valakivel évekig, akár összebútorozva is, a hosszas együttélés során ismerjük meg igazán mélyen egymást és saját magunkat (ha van hozzá elég merszünk).

Családjainkból is hozunk magunkkal megbújó rejtelmeket, amelyeket izgalmas vagy váratlan helyzetekben felfedünk, megmutatunk. Nem, nem, ezek nem csak taposóaknák, hanem bármik lehetnek, pozitívak, közömbösek egyaránt – TED-előadások sorozata fejti ki, érdemes megnézni őket.

Az esküvőkön – vendégként, örömszülőként, esketőként, szolgáltatóként – mindannyian azt kívánjuk, hogy egymás számára könnyűvé tudják tenni a párok ezt a “nehéz hűséget”, humorral, könnyedséggel, megértő kommunikációval, hittel, bizalommal, gyöngédséggel.

Rejtelmek, ha zengenek
Őrt állok, mint mesékbe’.
Bebújtattál engemet
Talpig nehéz hűségbe.

Szól a szellő, szól a víz,
Elpirulsz, ha megérted.
Szól a szem és szól a szív,
Folyamodnak teérted.

Én is írom énekem,
Ha már szeretlek téged.
Tedd könnyűvé énnekem
Ezt a nehéz hűséget.

/József Attila/

Játsszunk egy kicsit! Fordítsuk ki a verset, és olvassuk el úgy, mintha hűséges társunk a Föld, avagy a közvetlen környezetünk lenne. Ugye, hogy így is értelmezhető?

Ezért ültetünk fát. Örömmel. Szeretettel.

Kik ültették és miért?

Az esküvőszezon korai elindulása miatt 2020. április 4-ére esett az a nap, amikor ez a különös társaság (jegyespárok és házaspárok) össze tudtak volna jönni Magyarország és Európa különböző városaiból.

Gondoltunk egy nagyot: tegyük hasznossá ezt a találkozót, azon túl, hogy megismerjük egymást és fényt derítsünk közös dolgainkra.

Mi a közös ezekben az adakozó párokban? Mindegyikőjük esküvőjét segítette a közösségi faültetés ötletadója és szervezője, Street Gábor Huba, ceremóniamester. Ő hozta össze őket e rendkívüli ügyféltalálkozóra.

Emléket állítunk az esküvőknek, az új gyökeret vert családoknak, díszt adunk a városnak, böngésznivalót a méheknek, rovaroknak, biztatást a családalapítás előtt állóknak és a családban élőknek.

Az ösvényt díszalmafák szegélyezik, amelyek önmagukban is az esküvő szimbolikáját hordozzák:

  • tavasszal fehér virágokba borulnak, mint a menyasszony hófehér ruhája
  • őszre a fák bepirosodnak, ahogyan éjfél tájban a menyasszonyok menyecskeruhába öltöznek át.
  • a díszalmafa bő termése pedig szimbolizálja mindazt a bőséget (gyermekáldás, anyagi és lelki gazdagság), amit az esküvőkön mindannyian kívánunk az ifjú párnak.

Jókívánságaink célba is értek, hiszen a fát ültető családok közül többen babáznak, nagy gyerekeket, sőt ikreket nevelnek, vagy éppen most hozzák világra első, második gyermeküket (ezért sem lesznek jelen a faültetésnél), sikereikre, kitartásukra mindannyian büszkék lehetünk.

17 évre visszavetítve közülük ma még többen élnek Magyarországon, azonban sokakat elszólított a karrier külföldre. Ők  Kanadából, New Yorkból, Londonból “küldenek fát”.  Lesz, aki épp a zalaegerszegi vagy váci szülőszobáról küld igazolást a távollétükről, nekik majd együtt drukkolunk. Tehát valaki jelenlétével, valaki pénzzel járul hozzá a közösségi projekt sikeréhez.

Ez volt a terv.

És közbeszólt a koronavírus

2020. első félévében esküvői ceremóniamesterként, konferansziéként, gyerekzsúr-játékvezetőként bevallom, megvisel(t) az időszak, mert át kellett tenni az összes lekötött márciusi-áprilisi-májusi (és soron következik a júniusi-júliusi) programot őszre, télre, jövő évre. Már amelyiket át lehetett ütemezni.

Sajnos a nagy létszámú összejövetellel nem volt megvalósítható a közösségi faültetés, mert közben életbe lépett először a beltéri 100 fős, kültéri 500 fős korlátozás, a nemzetközi helyzet alakulását, fokozódását követve és értelmezve borítékolható volt előre a kijárási korlátozás és az esetleges boltbezárás, vagy azok bizonyos korlátozása.

Éppen ezért – előremenekülve ebben az óriási időprésben -, s mert az Alsótekeresi Faiskolában megrendeltük, kifizettük, ők pedig rügyfakadás előtt az ültetéshez előkészítve kiszedték a díszalmafákat, nekiláttam magam megvalósítani a Rejtelmek Ösvénye projektet.

Az ültetésre létrehoztam egy FB-esemény-t, ahol videókkal, élő bejelentkezésekkel, képekkel dokumentáltam az előkészületeket és munkálatokat.

Szerencsémre, a sok FB- élő bejelentkezésnek köszönhetően néhány órára segítségemre siettek páran, így március 27-én reggel 7 és este 7 óra között elültettük mind a 28 fát az előző este kitűzött helyekre.

Bocsássátok meg nekem, hogy nem tettem eleget a #maradjotthon-nak! Hiszem, hogy ebben a bezáródó világban és időszakban is kell építkezni, előre gondolni arra az időszakra, amikor majd kimehetünk újra együtt a szabadba.

És a visszajelzésekből tudom, hogy mennyit adott az otthon dolgozó, ücsörgő, vágyakozó, maradó embereknek a faültetés híre.

Az arra járó kutyasétáltatók, gyerekfejszellőztetők sorra köszönetüket fejezték ki, és méltatták az ösvény kedvességét, szépségét. Természetesen csakis távolról szólva.

Hol van ez pontosan?

Már a Google térképre is felkerült a Rejtelmek Ösvénye. Dunakeszin az Alagligeti Játszótér parkolójánál érdemes letenni az autót és odasétálni a fákhoz.

Rejtelmek ösvénye a világűrből is látszik!

Ha arra jársz, csillagozd, tölts fel képet, írj véleményt! Érezd jól magad és időzz arra picit!

Helyszínfotók

Az első virágzás

A kész dupla fasor

A kész fasor márciusban

Az ültetés

Talajjavítás és öntözés
Növekedésindító és koronaformázó metszés (9:00 óra)
“Karóval jöttem, nem virággal…”
Markolóval ástuk ki a 28 gödröt (8:00 óra)
Ültetésre várva
Megérkeztek a díszalmafák (7:00 óra)
Fák helye kitűzve kis karókkal a főkertész által előírt sor- és tőtávolságban

Látványtervek

Rejtelmek ösvénye – Látványterv (balra az új bölcsőde és épülő óvoda)
Rejtelmek ösvénye – Látványterv (balra az új bölcsőde és épülő óvoda)
Rejtelmek ösvénye – Látványterv , tavasz
Rejtelmek ösvénye – Látványterv , tavasz
rejtelmek-osvenye-latvany-osz-02
Rejtelmek ösvénye – Látványterv , tavasz

Tévhitek

1. Önkormányzati projekt?

Ez a projekt se nem állami, se nem önkormányzati, nem az állampolgárok adóforintjából valósult meg, se nem céges, se nem szponzorált, hanem színtiszta, 100%-ban magánfinanszírozású, közösségi kezdeményezés. Boldog jegyespárok és családok adták össze rá a nem kevés pénzt, hogy egészséges és életképes almafákat ültessenek el és gondozzanak az első években.

2. Meg kell várni az avatást?

Jó hír, hogy a mai naptól bárki ráléphet a Rejtelmek Ösvényére. Nem kell megvárni semmiféle avatást, szalagvágást. Nem fogunk ezzel szavazatokat nyerni senki számára sem. Nem hívunk politikusokat, biodíszlet-gyerekeket. Használja mindenki egészséggel!

3. Nagy gyümölcsöket terem?

Ez díszalmafa. Latinul: Malus Baccata. Kicsi, cseresznye nagyságú termése lesz, ami nem olyan hatalmas, mint mondjuk a jonagold, golden, idared vagy a rétesalma, hát még az országalma! Az apró termések remek csemegének bizonyulnak a telelő énekesmadaraink számára.

4. Túl közel vannak a fák egymáshoz?

A díszalmafák koronájának távolságára pontosan úgy vigyáztunk, ahogyan a koronavírus idejében a patika előtti sorbanállásra: csakis megfelelő távolságban biztonságos. Nem fogják a koronák egymást elnyomni, zavarni, mégis olyan távolságban állnak egymáshoz, hogy össze tudjanak súgni eképpen:

  • láttad azt a kismamát a párjával, milyen büszkén tologatja azt a pici babát?
  • hallottad, milyen kedves szavakkal biztatják gyermeküket a helyes játékra?
  • figyelted, milyen lelkesen mutatják be a világ csodáit, érdekességeit nekik?

5. Nem fér el 2 babakocsi egymás mellett?

Egy kedves néni jegyezte meg az ültetés közben, aki valószínűleg aggodalmat érez, mert fontos számára a gondoskodás a gyerekes családokról. Talán a saját unokájára gondolt, vagy arra, hogy ebben a koronavírusos időszakban nem láthatja eleget.

Biztosíthatom, hogy el fog férni mindenki az ösvényen. Igyekeztünk a fák tálkáit úgy elrendezni, hogy kényelmesen több ember is elférjen majd egymás mellett – jövet-menet.

6. A kutyapiszok jó tápanyagpótlás a fáknak?

A kutyapiszok nem csak hogy nem a legalkalmasabb a fák tápanyagpótlására, de esztétikai pontszámai is meglehetősen alacsonyak. Ahogyan a környező réten is érdemes összeszedni – mert magától nem tűnik el, csak cipőtalpak redőiben -, használt zacskók, szatyrok hálásan betöltik a gyűjtő szerepet.

7. A cigarettacsikk nem szemét?

A cigarettacsikk a környék madarait tulajdonképpen megmérgezi, így kevesebb énekesmadár fog el olyan szúnyogokat, legyeket, amelyekért mi emberek nem rajongunk annyira.

Ezen túl – valami furcsa módon – rá van írva, hogy vegyél fel, játsszál velem, és az olvasni ugyan nem tudó, de éppen arra topogó babák és kisgyerekek a “feliratnak” azonnal engedelmeskedve fel- és kezükbe, szájukba veszik, pedig az ugye nagyon nem nekik való.

Megtennétek az ő érdekükben, hogy összeszeditek.

Szakmai partnerek

Dunakeszi Város főkertésze: Tóth Eszter – hely biztosítása, kijelölése, szakmai tanácsok
AZ Kft.: Hári Attila – gépkölcsönzés, szállítás

Köszönet az együttműködő támogatásért!

Street Gábor Huba
Ceremóniamester
Hubadúr Wedding
+36-30-6363-205

ceremoniamester-huba
Hubadur-ceremoniamester-logo

F.: Sunny Photo, Huba

Street Gábor HUBA

A szerző elkötelezett híve a könnyed, barátságos és professzionális rendezvényeknek, ünnepeknek. Ajándékdalaival pedig életre szóló élményt ad minden jelenlévőnek.

1 Comment

  1. […] a Rejtelmek Ösvénye díszalmafáit, amelyet ügyfeleimmel közösen szerettünk volna, de közbeszólt a kijárási […]

Comments are closed.