Menyasszonyi ruháról a Házasság hetében

A Házasság hetében tartotta meg évi tudományos igényességű baráti konferenciáját a Virgó Liliom Ártatlanok az Oltár Felé Értékmegőrző Egyesület és az Ekrü Szeplővel az Oltár Előtt Női Szövetség.
Az esztergomi csarnok megtelt hajadon hölgyekkel, a falat az „Esküvőre készülünk” molinók borították különböző színekben.

Varga Lili az értékmegőrzők hamvas arcú és feddhetetlen megjelenésű elnöke előzékenyen és – valljuk be – egy szombat esti, aznapi 19. polgári szertartás vezetésének izgalmával előadott Ki viszi át a szerelmet köszöntővers bájával köszöntötte a jelenlévő testvértársaságot, akik szemmel láthatóan tizenháromszor többen jelentek meg – okozva egy kis fennforgást a regisztrációnál. Jól is jött ki az amúgy jelentős csúszás a programban, mert így idejében érkeztek a televíziótársaságok, akik az államfő unokahugának az esküvőjén forgattak.

Az elnökasszony, pardon, elnökkisasszony hatalmas vehemenciával vetette bele magát a vitaindító előadásba, melyben számos világhírű és világhírre rászolgált hazai kollekcióból mutatott változatos megoldásokat a menyasszonyi ruhára. A jelenlévők kézfeltartással jelezték, vajon ártatlan, vagy úgymond tapasztalt menyasszony esküvői öltözetéről van-e szó.

A szavazás egészen békés mederben folyt mindaddig, amíg egy váll nélküli, hátul derékaljig még csak nem is V-alakban, hanem mély öblös U-ban kivágott hófehér menyasszonyi ruha nem került fel a köztudottan konzervatív csarnok bazilikus méreteket öltő kivetítő vásznára.

A Virgó Liliom Ártatlanok az Oltár Felé Értékmegőrző Egyesület egy emberként felszisszent.

Először mindenki a légkondicionáló berendezésre gyanakodott, hiszen hallottak már rémtörténeteket légkondi-mentes esküvői szertartásokról, ahol még az anyakönyvvezető is elájult.

Amikor már a Mira Zwillinger-sorozat térdig érő változata tűnt fel, a felajzott virgók a jegyzettáblákat kocogtatták, mint a násznép az esküvőn a Csókot-csókot skandálás közepette. Itt most senki se várt csókra.

– Milyen alapon űznek gúnyt a hófehér menyasszonyi ruha szentségéből? Hát már tényleg mindent szabad ebben az országban?
– Akinek bejött az élet, igen. – hangzott az egyre inkább ellentáborból a pökhendi válasz, ami megtizedelte a Liliomok hallgatóságát. A legtöbben repülősóért sóhajtoztak.

Varga Lili méltóságát megőrizve higgadtan vette vissza a piros gombbal a szót.
– Felhívom a figyelmüket, hogy a fehér ruha az ártatlanság, tisztaság jelképe ősidők óta. Ne mocsokoljátok be parázna viselkedéssel! Nem számít nektek már semmi, amit öreganyáink hagyományoztak reánk?

– Virgókám, honnan fogod tudni, hogyan közeledj a ruhátlan férjedhez a nászéjszakán, ha eddig nem is érintkeztetek?
– Khm, arról azért szó nincs! – nyelt egy nagyot, majd sebesen kikapcsolta a piros gombot az asztali mikrofon talapzatán.
– Márpedig én büszke vagyok, hogy nemzetünk ékességét, a szüzességemet megtartottam a leendő férjemnek. – Sietett az előző védelmére Dr. Jankovics Klára, a Néprajzi Múzeum Dunántúli Hálószobatitkok a Tavaszi hadjárat idején c. kiállítás megálmodója és kurátora. – Családi örökségem ez. A tiszteletre méltó 93 éves Felsőzsolci Magyar Elza népművelő, aki történetesen a nagymamám, a mai napig megőrizte ártatlanságát.

A hozzászólást kitörő taps fogadta az eddig kókadozó liliomék részéről.

Az elcsituló vitát Jolán igyekezett visszatéríteni a normális abrocskerékvágásba:
– A Magyar Néprajzi Lexikon a menyasszonyi ruha, esküvői öltözet szócikkely alatt kimondja: „a menyasszonyi viselet megegyezett az illető tájegység ünnepi viseletének darabjaiból hagyományos módon összeállított öltözettel, így menyasszonyi ruha tulajdonképpen nem létezett.”

– Na, látják kedves hölgy társaim! – pattant fel mikrofon nélkül az Ekrü Szeplővel az Oltár Előtt Női Szövetség 4 sorából egy kreol bőrű amazon. Sohasem létezett IGAZI menyasszonyi ruha. A fehér csak később jött divatba, persze ráhúzták az ártatlanság, tisztaság szimbólumát. Hát tudja meg a világ, mi is tiszták vagyunk. Sőt, még Piláteszre is heti kétszer eljárunk. Engedtessék meg, hogy mi is viseljünk annyira fehér menyasszonyi ruhát, amilyet csak szeretnénk!

Ekkor az Ekrü Szeplővel az Oltár Előtt Női Szövetség tagjai fenyegetően, a B-középtől ellesett mozdulatokkal és lendülettel átugrottak az asztalokon. Az egyik beöntötte a keverőpultba az ásványvizet, ami egy esküvőn is gyakran előfordul. Igaz sörrel, vagy viszkivel, de az esküvői zenekarnak, vagy DJ-nek ugyanakkora a kára.

A Virgó Liliom Ártatlanok az Oltár Felé Értékmegőrző Egyesület aktivistái látszólag megszeppenve fogadták a reakciót, és magukkal hozott csokraikkal kezdték el dobálni a felajzott támadókat.

A nyilvánosság teljes kizárásával folyt tovább a konferencia. Továbbra is rejtély marad, hogy miért kértek a szeretetszolgálattól azonnal 30 zsák ép női ruhát.

A kitalált konferenciáról tudósított: Street Gábor Huba

Zsani és az őzike (Fotó: Müller-Gányási Dániel)

A legfelső képet készítette: Martino Karsai

Street Gábor HUBA

A szerző elkötelezett híve a könnyed, barátságos és professzionális rendezvényeknek, ünnepeknek. Ajándékdalaival pedig életre szóló élményt ad minden jelenlévőnek.