Koncert konferálás – a fellazulás jegyében

15 éven keresztül énekeltem az AULA Kamarakórusban.

Valahogy úgy jött ki (ma már tudom jól, hogy a személyiségtípusomnak megfelelően és következetesen!) én kezdtem el konferálni a koncerteket, fellépéseinket. Aztán ez így is maradt nagy örömömre.

Nagyon sokat készültem rá mindig, és igyekeztem a lehető legérdekesebbé és legszemélyesebbé tenni a bevezető és átkötő szövegeket.

Már akkor az volt a mániám, hogy az évadzáró koncertjeinken elmeséljem, kivel mi történt. Izgalmas és vicces kis összefoglalók kerekedtek belőle.

A koncertjeink előtt mindig feszült izgalom járta át a kórustagokat. Feszülten pedig nem lehet énekelni: “hang fennakad”, éles lesz, rosszabb esetben hamis stb.

A különböző hangulatú, technikájú, élményű, érettségi szintű, hangterjedelmű dalok, művek között nehéz az átállás.

Olyan ez, mint a hosszú utazás után az embernek jólesik, jólesne egy kis pihenés, akklimatizálódás, és utána vetné bele magát a komoly tevékenységbe.

Minden dal, kórusmű egy hosszabb-rövidebb utazás: más korokba, világba, nyelvezetbe, kultúrába, élethelyzetbe, szomorúságba, vidámságba, melankóliába, kicsattanó örömbe, imádságba, meghittségbe.

Ezért törekedtem arra tudatosan – fedem fel annyi év után kórustársaim előtt is a nyílt titkot -, hogy átvezetőimmel legyen idejük kifújni, lecsengeni, megérkezni, majd átállni, “átöltözni” más lelkiállapotba.

Aula 15. éves jubileumi koncert, 2013. (Fotó: Vadócz Dávid)

 

Aula 15. éves jubileumi koncert, 2013. (Fotó: Vadócz Dávid)

 

Hídünnep, 2008. (Lánchíd)
Jezsuita templom, 2006.
Kakukktojás, de mégsem! Ugyanúgy Jezsuita templom, 2006., viszont a Halastó kórus Bartók témájú koncertjén
6 évesek lettünk c. koncert, amire egy összefoglaló filmet is készítettem; 2004 (Madách Gimnázium)

 

Budai Nagy Antal Gimnázium, 2001.

Köszönöm az együtt dalolt, töltött, nevetett éveket!

Street Gábor HUBA

A szerző elkötelezett híve a könnyed, barátságos és professzionális rendezvényeknek, ünnepeknek. Ajándékdalaival pedig életre szóló élményt ad minden jelenlévőnek.