“Hungarian Wedding Award” – kész átverés?

Mindenképpen ki kell jelenteni, REMEK KEZDEMÉNYEZÉS a magyar esküvőszakmát összehozni az esküvőszezon végén. Ez a HUNGARIAN WEDDING GALA.

Összejönnek évente egyszer azok, akik együtt dolgoztak az esküvők sikeréért, a menyasszonyok-vőlegények-rokonok-barátok felszabadult ünnepléséért.

Összejönnek azok, akik csak az interneten látják egymás munkáit, mert külön helyen dolgoznak éppen.

Elegáns, magas szintű, évente más és más tematikára épülő rendezvény, ahol hamisítatlan gálás hangulatban, előkelő díszletek között elfogyasztott pazar lakomával és mulatsággal zárják az esküvőszezont.

A honlapon is ez áll: A magyar esküvő szakma évzáró rendezvénye és díjkiosztó gálája.

Ha megnézzük a fényképeket, a résztvevők minőségi esküvőszolgáltatók. Kiváló fotográfusok, cinematográfusok, esküvőszervezők, zenekarok, ceremóniamesterek, dekoratőrök stb.

Miért ragadtam klaviatúrát?

Egyetlen probléma van vele, na jó, kettő: 1) a kiválóság díj és 2) a nyilvánosság. Egészen pontosan annak teljes hiánya. Lesz benne nyilvánosság, de csak a végén.

Megalapították a Hungarian Wedding Award díjat, ahol az esküvőkben dolgozó vállalkozásokat, szereplőket kiválósági díjjal jutalmazzák. Ismétlem, remek kezdeményezés, csupán sántít az ügy.

Évek óta – és ezek alapján feltételezem, szándékosan – nem kap elég nyilvánosságot az esküvőszakmai kollégák körében ez a díj.

A díjazás menete:

 1. Jelöltek állítása, kategóriánként
 2. Valamilyen rendszer szerinti szűrés, kizárás
 3. Rostán fennmaradt jelöltekről igényes bemutatkozó videók
 4. Szavazás a jelöltekre
 5. Díjátadó ünnepség a Gálán

“Ismét találkozik a magyar esküvői szakma nagy családja!” – hirdeti a díj honlapja. Pontosítok: egy szűk része.

 

1. Hol hiányzik a HWA nyilvánossága?

Létezik 2 többezres esküvőszakmai FB-usereket tömörítő zárt csoport, ahol a szervezők évről-évre valahogyan nem tudják megosztani a felhívást.

 • Lehet, hogy nem ismerik e csoportok adminjait?
 • Lehet, hogy nem tagjai e csoportoknak?
 • Lehet, hogy ki vannak zárva onnan?
 • Lehet, hogy nincs FB-accountjuk?
 • Lehet, hogy tiltott tartalom lenne a felhívás?

Utóbbira próbát tettem, és saját magam megosztottam a jelöltállítási időszakban. Az admin eddig még benne hagyta.

A HWA oldalán emlegetett és többször hivatkozott magyar esküvőszakma egész egyszerűen nem tud erről a díjról.
Még 2017-ben sem. Pedig ez már a 6. éve a rendezvénynek. (Update: még 2018-ban sem.)

(A rendezvényhez ezúton is gratulálok, mert óriási dolog és mérhetetlen sok energia ilyen magas szinten felépíteni, megszervezni!)

A díj alapítójának kutya kötelessége lenne a teljes magyar esküvőszakma körében terjeszteni, marketingelni, promótálni, hogy minél többen vehessenek részt a jelöltállításban, majd a szavazásban. De legalább törekedni kellene rá.

Ha ezt nem teszi, abból 2 dologra következtethetünk:

 1. Marketing szemmel nézve ügyetlenkedés zajlik – kár érte, mert remek kezdeményezés.
 2. Szándékosság van emögött, akkor valószínű sumákság ez, visszaélés.

És lesz még a végén rá egy jelző, de lehet, hogy a címben már ellőttem.

 

2. Hungarian Wedding Award: A díj neve

Az előző pontból azonnal következik a kérdés: Ha nem tudnak ennek a díjnak a működéséről, lehetőségéről a HAZAI ESKÜVŐSZAKMA ismert és ismeretlen dolgozói, akkor hogyan állíthatja valami márkanévben, hogy “magyar” = teljes országra vonatkozó?

Akkor azok, akik nem tudnak a Gáláról, a díjról, ők felvállaltan nem a magyar esküvőszakma családjához tartoznak?

A kezdetekben pl. az ÉV CEREMÓNIAMESTERE, az ÉV ESKÜVŐI ZENEKARA stb. elnevezéssel adták át a díjakat az Év sportolója díj mintájára. Ismétlem, remek kezdeményezés!

Ha nagyon kevesen vesznek részt a jelöltállításban, majd a szavazásban, akkor lehet, hogy inkább csak a Hónap, vagy a Hét ceremóniamestere díjnak lehetne nevezni a csak FB-on ismert, esküvőben sürgölődő  3420 kollégák valamelyikét.

Sántított, nagyon sántított, hiszen minden párnak mint megbízónak más és más a “legjobb”. Szerencsétlen helyzet, hogy a saját esküvőjük után azonnal képesek kimondani a saját szolgáltatóikról, hogy “a legjobb”. Mindegy. Szleng, szóhasználat, ez van.

Nagy hangú kollégák (látszólag ellentábor) nyomására átnevezték EGYÜTTMŰKÖDÉS DÍJA-ra. Alakul, tényleg alakul.

Hiszen a szándékunk az, hogy összedolgozzunk az esküvőn a pár boldogságáért. Ne viaskodva, ne rivalizálva, hanem közösen hozzuk ki a legeslegjobbat a közös megbízóink megelégedésére. Ad absurdum olyannyira, hogy a másik szolgáltató is a lehető legjobban tudja teljesíteni mindazt, amiért őt szerződtették az esküvőre. Mindenkinek ez az alapindíttatása, aki jól van bekötve.

Szerencsém van, hogy az országot járva leginkább ezt tapasztalom. Öröm is így dolgozni! Szerencsém van olyan tekintetben is, hogy ritkán jutok el olyan helyekre, ahol az együttműködés, újítás, egymásra odafigyelés idegen eredetű szavaknak tűnnek.

Huba, savanyú a szőlő? Dehogyis! Az én kitüntetéseimet a megelégedett párok, és a kollégák közvetlenül adják. Nekem az bőven elég. Ők láttak munka közben, “bevetésen”, ők hitelesen tudnak rólam nyilatkozni, “szavazni”.

A többiek csak a honlapomról, marketingem alapján felételezik, hallomásból tudják, sejtik, hogy milyen vagyok, mit teszek hozzá az esküvőkhöz, kollégák munkájához.

3. A kategóriák

Lehet szavazni az esküvői dekoráció kiválóságokra, sminkesre, zenekarra, anyakönyvvezetőre, szertartásvezetőre, vőfélyre, ceremóniamesterre, cukrászra stb.

A dolog pikantériája, hogy egyes esküvői szolgáltatók nem is tudnak egymás munkájáról. Pl. a cukrász soha sem találkozik se ceremóniamesterrel, se sminkessel, se dekorossal, se esküvői zenekarral, de még DJ-vel sem.

Vajon mennyire hiteles, ha ő jelöl ezek közül valakit?

Vagy milyen együttműködés valósul meg egy ruhaszalon és egy másik szolgáltató között? Ezért sántít még mindig az elnevezés.

A törekvés megvan ugyebár, mert csak előregisztrációval, igazolt esküvői szakember adhat le jelölést, szavazatot. Viszont relevanciája egy zenekarra leadott cukrász-szavazatnak annyi, mint bármely Horgász-újság előfizető szavazatának.

Ceremóniamesterként nekem még van esélyem megcsodálni a tortakölteményeket, sőt sokszor még megkóstolni is. Viszont ha nem vagyok fotós, azon kívül nem sokat tudok a sminkről, fodrászatról elmondani. Talán a zenekar se nagyon rúg labdába e téren. Hát még egy esküvői meghívó készítő!

A dekoros nem látja, nem kóstolja a tortát, nem találkozik a zenekarral, hacsak nem egyidőben pakolnak be a terembe, viszont mire behangol a zenekar, a dekoros már rég odébb áll – reméljük, nem szöszöl már ott tovább…

És szavaznak az év legjobbjára, jobb esetben az együttműködésre. Pl. a zenekar a hangláda becipelésekor nem lökte föl a virágos vödröt? Vagy a dobos helyére nem tett a virágos díszcsokrot? Még ezen gondolkodnom kell szerintem.

Szánalmas kampányolás a HWA-jelöltek részéről: olykor ismeretlen kollégák is írnak, hogy adjak le jelölést rájuk, ígérve, hogy majd ők is jelölnek. Persze dehogyis, hiszen már rég leadták a szavazataikat. Nyilván ez az egó játszmája, nem a díj hibája.

4. A jelöltek becsapása

Amikor kiderül, hogy kire adtak le kategóriánként a 3 legtöbb jelöltet, akkor kihirdetik a jelöltek listáját. (Soha egy évben sem derült ki, hányan adtak le jelölést, hány jelöltre. Nagyságrend sem látott napvilágot.)

Ha a legnagyobb szakmai fórumokban híre sincsen a szavazásnak, viszonyítva alig néhány ember tudhat róla.

A jelöltekről igényes, professzionális bemutatkozóanyagok készülnek, akik magukról rendszeresen elmondják párás szemmel (az érzést, a büszkeséget nem vitatom el, az tényleg az övék):

 • “örülök a SZAKMA jelölésének”,
 • jólesik, hogy idén is rám gondoltak, ahogy az elmúlt években…
 • “bekerültem a TOP 3-ba!”

Miért adunk a jelöltek/”nyertesek” szájába olyat, ami nem igaz? A magyar esküvőszakma egy pici töredéke tud a szavazásról, még kevesebben szavaztak egyáltalán és még kevesebben szavaztak rád, anyukám/apukám!

Nem azt mondom, hogy nem vagy jó, kolléga!
Tényleg jó vagy, tisztelem a munkádat, és értékelem.
Azt mondom, hogy nem A SZAKMA szerint vagy jó.

A barátok, cimborák, azonos üzleti érdekeltségbe tartozó körök szavaztak rád (maguktól, vagy biztatásra), és még van képe egyeseknek meglepődni, meghatódni, hogy “már harmadszor jelöltek”, “már negyedszer én vagyok a legjobb, a díjazott”.

Láttam már a mégis kiesett, megérdemelten jelöltet, díjra esélyest csalódottan. Bízott a sikerben, a prémium szavakban. Nem volt bennfentes. Bukta.

Olyat nem láttam, hogy az ismételten díjazott kimondta volna szerénységet mutatva: jöjjön most már más, kapjon más is ilyen díjat, legyen másnak is öröme benne. Így válik cinkossá a ragyogó egó.

Ismétlem: félreértés ne essék, nem a kiváló jelölteket bírálom. (Tudom, hogy egyesek hajlamosak magukra venni. Bocs.)

Ők mások alakítása miatt elhiszik, hogy a szakma mögöttük áll. Pedig akár állhatna is, ha felkérnék a teljes szakmát (nem megyek bele, hogy lehetséges-e).

5. A menyasszonyok és vőlegények becsapása

Általában egy menyasszony és egy vőlegény belülről csak 1 esküvőt lát életében. Ha kívülről (vendégként) többet is, főszervezőként egészen máshová kerülnek az értékelési súlypontok.

Ők csakis azokat az esküvői szolgáltatókat tudják értékelni, akiket ajánlatkérés időszakában megkeresnek, és közülük kiválasztanak 1-1-et. Tulajdonképpen ezen kiválasztott szolgáltatókról tudják majd az esküvő végére megmondani, hogy meg voltak vele elégedve, vagy sem.

Csevegőkben, menyasszony-fórumokban úgy mondják: ő a legjobb DJ. Pedig csak egynek a munkáját ismerte meg. (tehát úgy kellene fogalmazni, hogy nekünk mitől volt jó, és miért voltunk vele megelégedve.)

Kell a bizalom növelése a párok felé, ezért a jelöltek, a nyertesek büszkélkednek a jelöléssel, a HWA-logóval, hogy mennyire kiemelkednek a többiek közül. Leginkább a nemzetközi esküvők irányába jelzik, ahol természetesen a vastagabb pénztárcával érkező külföldiek örömmel olvasnak a kiválóságokról.

Ha visszanézzük az eddigi jelölteket és nyerteseket, évről-évre többnyire ugyanazokat a neveket látjuk. Valóban ők minden idők örökös legjobb esküvői szolgáltatói? Ismétlem: semmi kétségem nincs, hogy kiválóan dolgoznak, sőt némelyikük munkáját, eredményeit követem, hozzáállását magam is ismerem, elismerem és tisztelem.

De könyörgöm, a Kossuth-díjat (stílusosan: National Kossuth Prize), Jászai-díjat (Jaszay Prize) sem osztják ki évről-évre ugyanannak! Illetve lehet, viszont az egész színésztársadalom tud a díjról.

6. Végre nyilvánosság

Csak itt kap igazi és őszinte nyilvánosságot a díj, amikor a jelöltek és nyertesek is büszkén felteszik a honlapjukra.

Az esküvőre készülő pároknak tehát megmutatják, hogy minden évben ők a legjobbak, hiszen ott a plecsni. Ezért kénytelenek lesznek magasabb díjat is kifizetni, hiszen egy kiválóság már többet is elkérhet ugyanazért a munkáért. Önhatalmúlag, önkezűleg felhájpolt, felértékelt szolgáltatók pottyannak ki a szavazás végén.

Mindaddig, amíg a HWA nem akar széles nyilvánosságra lépni, a fantasztikus és igényes Gála ellenére egy öntömjénező, pökhendi, belterjes és megtévesztésre kiválóan alkalmas díj marad, amivel önmagukat és néha-néha egy-két más embert statisztaként, a “hazai” jelzőt legimizálandó beengedve igyekeznek márkázni.

Olyan ez, mint rockzenekarok között meghirdetni a Magyar Zenei Kiválósági díjat, de a Hip-Hop bandáknak, reppereknek nem szólunk, hogy vegyenek részt benne. Rájuk bízuk, hogy értesülnek-e róla véletlenül vagy sem.

Sajnos ebben a tisztességtelen előnyszerzésben cinkosokká válnak az ártatlan jelöltek, nyertesek is (ld. 4. pont vége). S mivel a konfliktust kerülik, így valamennyi Gála résztvevő is jelenlétével támogatja ezt a fals üzenetet.

Kár érte, mert remek kezdeményezés!

Ha pl. Esküvői Pipacs díjként élné életét, ez a cikk sem lenne. Nem baj, ha nem (teljes) magyar, nem baj, ha nem (teljes esküvő-) szakmai.
Legyen bármi. De Hungarian Wedding Award így ne!

Hubadúr
ceremóniamester és trubadúr

ui. Okés, legyek konstruktív!

Kérem a szervezőket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az általunk ismerhető esküvői szakemberek körében a lehető legismertebb legyen a Hungarian Wedding Award, és a díj.

Update: 2018. október 15-ig ismét nem történt meg. Tehát Don’t panic, ez a díj nem magyar esküvőszakmai díj.

 

Street Gábor HUBA

A szerző elkötelezett híve a könnyed, barátságos és professzionális rendezvényeknek, ünnepeknek. Ajándékdalaival pedig életre szóló élményt ad minden jelenlévőnek.